Robopizza

Written by Harry Hilders on August 26th, 2015

Wetenschappers uit Duitsland hebben robots pizza’s en pannenkoeken laten maken door middel van online instructies afkomstig van de website Wikihow. De wetenschappers van de universiteit van Bremen werken aan verschillende manieren om een robot gemakkelijk te vertellen wat het moet doen, zonder van tevoren elke handeling te moeten programmeren.

Nadoen van menselijke bewegingen
Er wordt ook gewerkt om de robot niet alleen geschreven instructies uit te laten voeren, maar ook van instructiefilmpjes. Ook wordt er gewerkt aan een techniek voor het volgen van menselijke handelingen. Mensen die de instructies geven dragen dan speciale handschoenen die gegevens zenden naar de robot, zodat de bewegingen kunnen worden gevolgd. De gegevens die een robot binnenkrijgt wordt dan opgeslagen waar andere robots ook toegang tot hebben. Dit betekent dat niet iedere robot dezelfde handeling moet “leren”. Eén leerling-robot is voldoende.

Professionele robots
Het begrijpen van taal en tekst voor robots moet er uiteindelijk toe leiden dat robots kunnen communiceren met mensen. Zo wordt het voorbeeld gegeven van een robot in een fabriek die mondelinge instructies moet kunnen begrijpen en kunnen uitvoeren.

Welk impact dit heeft op de werkgelegenheid voor koks, fabriekspersoneel en wie weet ander personeel in andere branches moet de toekomst uitwijzen.

Bron: nu.nl

 

Nu.nl: Robot bakt pizza’s met hulp van online instructies

Nu.nl: Robot bakt pizza’s met hulp van online instructies

 

Comments are closed.