Wat doen robots tegenwoordig?

Written by Harry Hilders on February 6th, 2017

Tegenwoordig voeren robots veel verschillende taken uit in diverse domeinen. Het aantal taken dat aan robots wordt toevertrouwd groeit gestaag. We kunnen de robots indelen in verschillende types naargelang de taken die ze kunnen uitvoeren. Zo zijn er:

Medische robots

Deze worden gebruikt in de geneeskunde en in medische instellingen. Eerst en vooral hebben we robots voor chirurgie, die tegenwoordig veel gebruikt worden voor delicate operaties. Daarnaast hebben we ook robots die dienen als een automatisch geleid toestel om mensen uit hun bed te tillen en te verplaatsen.

Industriële robots

Industriële robots zijn robots die gebruikt worden in een industriële productieomgeving. Ze worden gebruikt bij het assembleren van voertuigen of machines, bij het lassen en snijden van metalen enz… Meestal zijn de robots uitgerust met gelede armen om hun taken te kunnen uitvoeren.

Huishoudelijke robots

Zonder het te beseffen zijn we ook stilaan meer robots gaan gebruikt voor huishoudelijke taken en voor tuinonderhoud. We denken hier vooral aan de robot stofzuigers en robot grasmaaiers. Ook voor de bewaking van het huis en de omgeving worden tegenwoordig robots ingezet.

Militaire robots

Robots worden vaak in eerste instantie gemaakt voor militaire doeleinden om ze daarna te implementeren in ons dagelijks leven. Militaire robots worden vaak gebruikt om bommen van op afstand tot ontploffing te brengen of te ontmijnen. Tegenwoordig worden de drones, die aanvankelijk gebruikt werden voor militaire verkenningen, gebruikt voor zoek- en reddingsacties, controle van wegen en verkeer. Ook in de fotografiewereld en voor hobbydoeleinden worden regelmatig drones ingezet.

Robots voor ontspanning

Dit zijn robots gebruikt voor entertainment. Dit is een zeer brede categorie. Het begint met speelgoed robots, zoals Robosapien of de lopende wekker en eindigt met echte zwaargewichten zoals gelede robotarmen die gebruikt worden om bewegingen te simuleren.

Robots in de ruimte

Dit is een heel aparte soort van robots die gebruikt worden in de ruimtevaart. Zo worden robots ingezet voor herstellingswerken aan het internationaal ruimtestation ISS en aan satellieten. We kennen allemaal het wagentje dat rondrijdt op mars om bodemstalen te verzamelen en gegevens door te sturen naar de aarde.

Zoals je kunt zien neemt de robot stilaan een belangrijker plaats in binnen onze huidige samenleving. Wetenschappers werken dagelijks verder aan nieuwe toepassingen zodat we er kunnen vanuit gaan dat onze leefwereld er over een aantal jaar nog helemaal anders zal uitzien door de inzet van robots.

 

Comments are closed.